Van het bestuur Oktober 2022

Nog maar net hersteld van de jetlag die het verschuiven van de klok als gevolg van de wintertijd veroorzaakte gaan we nu langzaam ook merken dat het wat kouder gaat worden. Zo stonden de toeschouwers er afgelopen vrijdag met de eerste speelavond van de Winterkampioenen nét wat kouder erbij dan eerder dit jaar. Maar ondanks de koudere temperaturen zal er echter ook komende maanden nog voldoende te doen zijn op onze vereniging. Er komen nog diverse speelavonden van de Winterkampioenen aan, de eerste klaverjasavond staat komende vrijdag op het menu en ook de labelactiviteiten zullen gewoon door blijven gaan. Voor zover het weer het ons toelaat uiteraard.

Nu het weer vroeger donker wordt en de temperaturen dalen zal het gas- en energieverbruik ook toe gaan nemen. Iets waar we als bestuur, vooral nu met de stijgende energieprijzen, scherp op zijn. Hierin staan wij als bestuur gelukkig niet alleen, met ingang van dit jaar worden we elke bestuursvergadering bijgepraat door 1 of 2 afgevaardigden van onze technische commissie. Deze commissie heeft zich dit jaar beziggehouden met de ontwikkelingen omtrent de baanrenovatie, het realiseren van de ledverlichting maar ook zeker met het gas- en energieverbruik en verdere verduurzaming.

Tijdens de meest recente bestuursvergadering is ook bij het bestuur aangekondigd dat vanuit deze technische commissie Theo van Houwelingen zich als energiecoach voor onze vereniging heeft aangemeld. We juichen dit als bestuur, gezien het belang ervan, enorm toe en zijn heel blij dat Theo dit voor onze vereniging wil gaan doen. De eerste bevindingen brengen een fors jaarlijks energieverbruik aan het licht (Electra: 20.500 Kwh en gas: 2995 m3) en stippen het belang nog maar eens aan. Echter zien we ook diverse aanknopingspunten om dit terug te brengen en zien we met de ledverlichting over de periode van augustus tot en met oktober al een afname van 26% van het verbruik ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Tijdens de Algemene Leden Vergadering 16 november aanstaande zullen we uiteraard ook nader stilstaan bij dit onderwerp. Wij doen er als bestuur, technische commissie en energiecoach alles aan om ervoor te zorgen dat we zo beperkt mogelijk worden geraakt door de stijgende energieprijzen, maar roepen ook onze leden op om hier met zijn allen bewust mee om te gaan. Het is zeker niet nodig om in het donker te gaan tennissen, maar doe bijvoorbeeld de lichten wel uit als je van de baan gaat en niemand meer na je de baan op gaat. Met de led-verlichting en het nieuwe bedieningspaneel is het ook mogelijk om de lichten per baan aan te doen (de naastgelegen baan gaat dan slechts deels aan).

Verder benadrukken wij het belang om met activiteiten en bijeenkomsten de temperatuur in de kantine weer naar beneden bij te stellen na afloop en ook hier bewust mee om te gaan bij het douchen op de club. We houden het zo met elkaar binnen de perken en kunnen wél gewoon nog blijven genieten van al die activiteiten die komende periode op het programma staan.

Met energieke groet,

Het bestuur